У зв'язку з військовою агресією Мордора проти України інформація сайту тимчасово не оновлюється, просимо вибачення. Слава Україні!

Уся новина

Архівна новина
зображення В Києві з’явився ресторан справжньої ліванської кухні - In Mood.

В Києві з’явився ресторан справжньої ліванської кухні - In Mood.

У самому центрі Подолу, на Нижньому Валу 19, в невеликому ресторанчику In Mood віднедавна можна долучитися чудовою самобутності страв ліванської і сирійської кухонь.

Власник та шеф-кухар закладу Хусам Аль Ямані відкрив його восени 2013 року, незважаючи на те, що він тільки нещодавно отримав статус біженця із Сирії. Допомогло йому в цій нелегкій справі Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Представник організації в Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек розповів нам детальніше про долю цього проекту.

У минулому архітектор та дизайнер інтер’єрів, Хусам Аль Ямані був змушений залишити свою батьківщину через громадянську війну. Він завжди мріяв про власний заклад, то ж, коли війна забрала все, обрав Україну для реалізації мрії. Інтер’єр ресторану створений Хусамом власноруч, як і страви ліванської і сирійської кухні, найвідомішими з яких є кебаб кераз, салат фатуш і кеббе.

Ліванська кухня відома несподіваним поєднанням інгредієнтів та віртуозним використанням розмаїття спецій і трав. Для неї характерними є такі продукти як бобові, свіжі фрукти та овочі (баклажани, помідори, перці), риба (рідше - м’ясо), оливкове масло, часник.

Ласуну пощастило скуштувати традиційну ліванську закуску мутабаль, яка готується з печених баклажанів із додаванням спецій. Крім цього, шеф-кухар пригостив гостей неперевершеним хумусом, приготованим за традиційним рецептом, протягом декількох діб. Гостинний Хусам Аль Ямані подав також незвичайний напій - ароматну та приємну на смак кришталеву воду з маслом троянд. Потім ми спробували відомий салат фатуш із приправлених яблучним оцтом та гранатовим соусом овочів. Сюди додається обсмажений лаваш, зерна гранату та сушена м'ята. Табулє - наступний салат, з булгура або кус-куса та дрібно посіченої петрушки. Страву приправляють лимонним соком та оливковим маслом. Цікавими виявились і самбусіки - хрусткі пиріжки (схожі за формою на вареники, але смажені) із тонкого тіста з різноманітними начинками: куркою, грибами, шпинатом і т.д. Кебаб кераз - незабутнє поєднання яловичини із кисло-солодким вишневим варенням, кеш'ю та кедровими горішками. Страва подається із рисом, зернятками граната, зеленню петрушки та приправляється дрібкою кориці. Традиційною для ліванської кухні є також кеббе - пиріжки з булгуром та горіхово-м'ясною начинкою - їх приготування вимагає неабиякої вправності. Вегетаріанцям прийдеться до смаку яланжи - загорнута у виноградне листя суміш рису та овочів, що має кислуватий пісний присмак. Наостанок нам пощастило насолодитись ароматним вітамінізованим чаєм із фруктів, який подається досить колоритно, а також справжньою кавою, звареною за східним рецептом. Але найвищого піку задоволення на цьому ліванському бенкеті Ласун отримав від десерту - всесвітньо відомих солодощів: пахлави, кульвушкура, мамулі та вардатти, виготовлених із надзвичайно ніжного тіста, просоченого солодким сиропом і вершковим маслом, із додаванням волоських та кедрових горіхів, фісташок, фініків та кунжуту. Ласун переконався, що тепер в Києві є місце, де можна насолодитися справжньою ліванською кухнею за помірною ціною, та ще й в приємній затишній атмосфері. Тому завітайте в гості до пана Хусам Аль Ямані в ресторан In Mood, що знаходиться за адресою вул. Нижній Вал, 19, і Ласун гарантує, що Ви залишитесь задоволені.
Вас може зацікавити:
  • Увіти через: